TRADICIONALNI PRIJEM VATROGASACA

Dan grada Kaštela tradicionalno je prigoda za dodjelu priznanja najboljim kaštelanskim vatrogascima u prošloj godini, a prema odluci njihovih matičnih dobrovoljnih vatrogasnih društava, najboljim vatrogascima proglašeni su Nikola Bašić, Domjan Bonacin i Zdeslav – Ante Bešlić.

Nikola Bašić iz DVD-a Kaštela, Domjan Bonacin iz DVD-a Mladost te Zdeslav – Ante Bešlić iz DVD-a Kaštel Gomilica, u prošloj godini ostvarili su pojedinačno više desetaka intervencija i zjedno odradili dvjestotinjak sati na terenu, ali i sudjelovali u brojnim drugim operativnim događanjima i radu s najmlađim članovima društava.

O njihovom radu i razlozima zbog čega su izabrani za najbolje vatrogasce, na svečanom prijemu u Gradskoj vijećnici govorili su Nenad Bonacin, zapovjednik DVD-a Mladost, Ivan Sanader, tajnik DVD-a Kaštel Gomilica te Roko Maletić, zapovjednik DVD-a Kaštela.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Kaštela Milivoj Taslak, naglasio je važnost činjenice da nagrađeni vatrogasci u radu svojih društava sudjeluju svim svojim srcem, a unatoč nekim profesionalnim angažmanima i dalje značajno doprinose vatrogastvu u Kaštelima.

– Posebno me veseli jer su svi nagrađeni startali kao pomladak u svojim društvima, čime se potvrđuje da je kaštelansko vatrogastvo perjanica u pogledu rada s mladima – ustvrdio je Taslak, koji je naveo kako je u prošloj godini broj intervencija, u odnosu na 2017. godinu, bio za 6 posto manji, a da je najveći broj intervencija bio na požarima otvorenih prostora, potom pomoći u prometnim nesrećama te ostalo.

Da se Kaštela mogu ponositi svojim vatrogascima istaknuo je i predsjednik kaštelanske Vatrogasne zajednice Tihomir Zec.

– U Kaštelima u ovom trenutku, prema službenoj evidenciji, djeluje 380 članova dobrovoljnih vatrogasnih društva, od pomlatka i mladeži do operativnih i izvršnih vatrogasaca. Broj operativnih vatrogasaca u ovom je trenutku 160, a sa 40 vozila koje koristimo u samom smo vrhu među društvima u županiji. Rezultat je to dobre skrbi Grada o vatrogascima, zbog čega nadležnima zahvaljujemo, a nadamo se da će se realizirati i nastojanja u osnivanju javne vatrogasne postrojbe što bi bio dodatni korak naprijed – kazao je Zec.

Svim vatrogascima, a posebno nagrađenima, zahvalio je kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, naglasivši kako su vatrogasci uvijek na raspolaganju građanima, u svim situacijama, ne samo kod gašenja požara i spašavanja već i kod organizacija različitih događanja ili radova u prostoru. Gradonačelnikovim čestitkama i zahvalama pridružila se i dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić, dok je pročelnica Sandra Zokić napomenula kako se Grad uključio i u nabavku tri nova vatrogasna vozila, čime će se dodatno unaprijediti i olakšati rad vatrogasnih društava.

Nagrađenim vatrogascima pripale su statue Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, a svečanom prijemu nazočili su i predsjednik DVD-a Mladost Ljubomir Musinov, predsjednik DVD-a Kaštel Gomilica Srećko Radan te dozapovjednik DVD-a Kaštela Špiro Radunić.

Izvor: Portal grada Kaštela
http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/39265-basic-bonacin-i-beslic-najbolji-kastelanski-vatrogasci-u-2018-godini