Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović jučer je upriličio prijem za predstavnike Vatrogasne zajednice Istarske županije, a na kojem su sudjelovali i predstavnici Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije, kao i predstavnici vatrogasaca s područja grada Kaštela.

Vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac je zahvalio gradonačelniku Denisu Ivanoviću na srdačnom prijemu i domaćinstvu na području grada, predstavio je svoje kolege, šefove gradskih vatrogasnih zajednica svih istarskih gradova: Buje, Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula, Rovinj i Umag te kazao: Analizom postojećeg vatrogasnog sustava i razmjenom iskustava u korištenju i mogućnostima njegovog unapređenja, nastavljamo dugogodišnju uspješnu suradnju ovih dviju vatrogasnih zajednica. Na stručnom seminaru smo upoznati s požarom na Čiovu, sutra ćemo više saznati o požaru na Hvaru te ćemo ta saznanja moći primijeniti i u naš sustav vatrogastva koji je u mnogočemu sličan vašem.

Gradonačelnik Grada Kaštela Denis Ivanović zahvalio je na dolasku i lijepim riječima te kazao – Posao koji vi obavljate je uistinu nepredvidiv i veliku vrijednost ima ta razmjena iskustva. Mi, kao Gradska uprava, maksimalno se trudimo unaprijediti na sve načine našu vatrogasnu zajednicu i uistinu smo im zahvalni. Ulaganje u vatrogasnu zajednicu grada je ulaganje u sigurnost Kaštela.

Zahvaljujući podršci gradova i općina, na području Istarske županije u provedbi preventivnih mjera zaštite od požara i tehnoloških eksplozija, gašenju požara i spašavanju ljudi i imovine ugroženih požarom, eksplozijom, tehničkim nezgodama i drugih poslova, djeluje 7 područnih vatrogasnih zajednica čiji su osnivači svi gradovi i općine Istarske županije te 34 javne vatrogasne postrojbe.

O vatrogasnim društvima na području grada Kaštela, broju njihovih članova i intervencija, govorio je Maretić Darko, gradski vatrogasni zapovjednik koji je ujedno uputio i pohvalu gradskim službama.

Na području grada Kaštela djeluju tri vatrogasna društva te ukupno brojimo približno 500 članova, od toga je 155 operativnih vatrogasaca. Prosječan broj intervencija na godišnjoj razini je 500, a zahvaljujući Gradu koji je riješio problem kontejnera i samog smeća, postavljanjem polupodzemnih spremnika, samim time smanjio nam se i broj godišnjih intervencija. – kazao je Maretić.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević, u ime Ureda Zajednice, zahvalio se gradonačelniku na prijemu te kolegama zaželio ugodan boravak do povratka u Istru.

Po završetku prijema, uručeni su prigodni pokloni.