Od 23. do 27. svibnja 2022. godine Hrvatska vatrogasna zajednica je provela osposobljavanje 19 Baden-Württemberških (njemačkih) vatrogasaca za gašenje požara raslinja na lokacijama intervencijske vatrogasne postrojbe u Divuljama i Zračne baze Zemunik, te na području Omiša i Kaštela.

Program osposobljavanja je obuhvaćao predstavljanje sustava vatrogastva i općenite informacije o gašenju požara raslinja u Republici Hrvatskoj, predstavljanje osobne zaštitne opreme, prijenosne zaštitne opreme i vatrogasnih vozila za gašenje požara raslinja, zračnih snaga koje se koriste u Republici Hrvatskoj, te praktični rad s vatrogasnim vozilima i prijenosnim vatrogasnim pumpama i pripadajućom opremom.

Svoja stečena teoretska i praktična znanja njemački vatrogasci prikazali su na združenim vatrogasnim vježbama u Omišu, gdje su zajedno s vatrogascima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Omiš postavili 1.000 metarsku cjevnu prugu iz Omiša do tvrđave Fortica, te zračni helikopterski desant sa spremnikom za vodu („kruškom“) zajedno s vatrogascima Vatrogasne zajednice Grada Kaštela.